Modern Sustainable House Romania

LR Sustainable House by Tecto Architecture is located in Buzau County, Romania and is a ‘form follows’ energy design. This means that the building orientation and its overall shape were specifically designed to take advantage of natural daylight.

sustainable-home 5



Extensive use of south-facing glazing and positioning the home on the highest point of the site helps accomplish this. The large expanses of glazing also serve to blur the division between indoor and outdoor zones, especially within the pool area.

tecto-architecture-sustainable-home-form-follows-energy-1

Another advantage of positioning the structure on the highest part of the site is the panoramic views of the surrounding forest and plains below. Tecto Architecture designed the home to create as little impact on the environment as possible, with minimal modifications to the curves within the natural terrain.

tecto-architecture-sustainable-home-form-follows-energy-6      tecto-architecture-sustainable-home-form-follows-energy-4      tecto-architecture-sustainable-home-form-follows-energy-3      tecto-architecture-sustainable-home-form-follows-energy-2

The structure was designed in a long and massive volume with three major zones, each on a different angle. Two lateral wings are rotated ever so slightly from the central wing – creating both a separation and a connection, highlighted by the two stone towers. Raw, unprocessed materials of natural origin were used in the construction of the home, helping keep the low carbon footprint. Materials used are log walls; wood siding, aluminum frames, natural stone, gravel, as well as cellulose and wood-based insulation.

tecto-architecture-sustainable-home-form-follows-energy-7      tecto-architecture-sustainable-home-form-follows-energy-8      tecto-architecture-sustainable-home-form-follows-energy-11       tecto-architecture-sustainable-home-form-follows-energy-17

While all the materials are natural, contrasting effects create a solid yet fluid aesthetic. Even within the wood sections, contrasts were achieved by using both slender glue-laminated timber as well as heavy log walls. The logs have been stripped of their bark but keep their natural undulations, enhancing the fluid aesthetic of the structure.

tecto-architecture-sustainable-home-form-follows-energy-12

IzReal.eu – It’s really you


Dit artikel is geplaatst in construction en getagged , , , , , , , , , , . Bookmark hier de permalink.